donderdag 6 augustus 2009

Gerjak

Gerjak B.V.

info@gerjak.nl
fax: 0573 - 438 439

Gerjak is nog een echt familiebedrijf. Ontstaan uit ambachtswerk maar gegroeid tot een productie/handelsbedrijf. Gespecialiseerd in voortenten en vouwwagens. De organisatie is klein en plat waardoor, samen met de jarenlange ervaring binnen het bedrijf, een uitgekiend product geleverd wordt.

Onder de knop Historie kunt U de ontstaansgeschiedenis lezen en zult U zien dat Gerjak met haar tijd meegaat. Soms lopen we zelfs voorop. Maar Achterhoekers eigen wordt dit niet aan de grote klok gehangen.

Voordat de term duurzaam ondernemen in zwang kwam werd er al volgens dit principe gehandeld. Want duurzaam ondernemen begint eigenlijk al bij het ontwerpen van producten. Gerjak heeft er altijd naar gestreefd zo min mogelijk afval te produceren. Deels om de prijzen zo laag mogelijk te houden en deels omdat weggooien toch zonde blijft. Maar dit is slechts het begin.

Twintig jaar geleden zorgde Gerjak er al voor dat het hemelwater van de ‘fabriek’ niet in het riool terecht kwam. Op eigen terrein werd hiervoor een vijver gegraven. Toen begin jaren negentig het nieuwe magazijn gebouwd werd wast er hier natuurlijk ook plaats voor een vijver en eenzelfde hemelwater afvoer. Ook werden in dit magazijn al de nieuwste verlichtingstechnieken toegepast. Indien er in de gangpaden niet meer gelopen werd ging dit licht vanzelf uit.

Toen er rond de millenniumwisseling een nieuw kantoor gebouwd werd, was het vanzelfsprekend dat hier het hemelwater dezelfde vijver in ging. Maar ook de verlichting in de kantoren zijn uniek. Doordat speciale HF TL verlichting gebruikt werd kon deze automatisch dimmen met het toenemen van het binnenvallende zonlicht. Ook was er geen plaats voor verkwistende airconditioning. Een uitgekiend warmte-uitwisselingssysteem zorgt in de winter voor vloerverwarming. Maar hetzelfde systeem zorgt in de zomer voor koelte. Het water wordt hiervoor tot op een grote diepte in de grond gepompt alwaar in de winter er warmte uit en in de zomer warmte in gebracht wordt.

Kortom niet allen op het gebied van voortenten en vouwwagens is Gerjak volop in beweging, ook op andere gebieden gaan we met de tijd mee.

Geen opmerkingen: